3 Aralık 2014 Çarşamba

Beldibi Mağarası

Beldibi Mağarası, Antalya ili Kemer ilçesi Beldibi Köyü yakınlarında yer alan bir kaya altı sığınağıdır. Mağara, Antalya bölgesinde yer alan ikinci önemli tarihöncesi merkezidir. Yapılan kazılarda Üst Paleolitik ve Mezolitik dönemlere ait kalıntılar elde edilmiştir. Bölge, sit alanı olarak ilan edilmiştir. Sığınağın tarihi M.Ö. 9. binyıla kadar gitmektedir.

Beldibi Mağarası, Antalya ile Kemer arasında yer almaktadır. Kemer ilçesine 19 kilometre mesafede yer almaktadır. Mağara, içerisindeki paleolitik, mezelitik ve neolitik çağlara ait katları ile görülmeye değer önemli tarih öncesi merkezlerdendir.

Beldibi, deniz seviyesinden 25 metre yükseklikte yer almaktadır. Sahile oldukça yakın bir konumdadır. Günümüzde, Çamdağ Tüneli'nin hemen çıkışında, Obaköy Mevkii'nde yer alır.

Mağaranın için doğal nedenlerle tahribata uğramıştır. Birçok dolgu katmanı yağmur suları ve rüzgar nedeniyle akıp gitmiştir.

Beldibi kazıları sonucunda mağara içinde altı tabaka tespit edilmiş, bu tabakalar içinde Üst Paleolitik ve Mezolitik dönemlere tarihlenen çakmaktaşı aletler bulunmuştur.

Beldibi duvarlarında, dağ keçisi ve geyik resimleri gibi kaya resimleri bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder