3 Aralık 2014 Çarşamba

Çimeniçi Mağarası

Çimeniçi Mağarası, Antalya ili Alana ilçesi Şıhlar Köyü yakınlarında yer alır. Mağaranın uzunluğu 10 metredir.

Çimeniçi Mağarası, Alanya'nın doğusunda, Cebireas'ın güney eteklerinde, Şıhlar Köyü yakınlarında yer alır. Konya - Gazipaşa yolunun Demirtaş Bucağı'ndan ayrılan yol takip edilirse 15 kilometre sonra Şıhlar Köyü'ne varılır. Köyden mağaraya kadar olan yol yürünerek mağaraya erişilmektedir.

Mağaranın girişi dik bir şekildedir. Dik bir girişi geçtikten hemen sonra yaklaşık 10 metre uzunluğunda olan mağara neredeyse tamamen yatay bir şekilde uzanır. Mağaranın içi tamamen kurudur. Mağara, dış ortama göre serin bir havaya sahiptir ve mağara içindeki sıcaklık  yıl içinde ortalama 17 - 20 santigrat derece arasında değişmektedir.

Mağara içinde birbiriyle bağlantılı çok sayıda oda bulunmaktadır. İlk oluştuğu dönemlerde tek bir boşluktan oluştuğu tahmin edilen mağaranın zaman içinde traverten sütunlar tarafından bölünerek odacıklar haline geldiği tahmin edilmektedir.

Mağara içinde +57 metrelik dik bir çıkışla ikinci bölüme geçilir. Bu bölüm mağaranın girişine göre de +10 metre yukarıdadır. Mağara içinde son derece zengin traverten oluşumları gözlenmiştir.

Mağaranın tarihin değişik zamanlarında kullanıldığı anlaşılmış olsa da bu bilgileri ortaya çıkaracak araştırmalar henüz yapılmamıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder