30 Kasım 2014 Pazar

Nuh'un Gemisi

Nuh'un Gemisi, Ağrı ili Doğubeyazıt ilçesi sınırları içinde kalan bir anıtsal bölgedir. Anıt, Telçeker ile Üzengili köyleri arasında yer alır. Bu nedenle Telçeker Heyelanı olarak da bilinir. Telçeker Heyelanı olarak da adlandırılan bölge, 165m x 50m x 13m ebatlarıyla bir geminin karaya oturması şekline benzer. Bu ölçüler de bütün kutsal kitaplarda geçen Nuh'un gemisi tariflerine uymaktadır. Anıt, Türkiye - İran yolu üzerinde, yola 3,5 kilometre mesafededir.

Tarihte en önemli olaylardan biri olarak kabul edilen Nuh Tufanı sonrasında Nuh'un gemisinin bu bölgede karaya oturduğuna inanılır. Bölgenin halk arasında Cudi Dağı olarak adlandırılması da bu nedenledir. Kuran'da da Nuh'un gemisinin Cudi'de karaya oturduğundan bahseder.

1983 yılından sonra bölgede gemi kalıntıları arama çalışmaları hızlanmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu 17 Eylül 1987 tarihinde bölgeyi "Korunması gerekli Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlığı" özelliği gerekçesi ile doğal sit alanı ve açık hava müzesi olarak koruma altına almıştır.

Photo by Seref Halicioglu
Photo by Yılmaz Güner

Photo by Seref Halicioglu

Photo by HarryMedia


0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 - 2018 Nerede Ne Gezilir | Tasarım : By Blogger Templates
En Üste Çıkın