Amasya Arkeoloji ve Mumya Müzesi, Amasya ilinde yer almaktadır. Müze ilk olarak 1925 yılında açılmıştır. Resmi olarak faaliyete geçtiği tarih ise 1980. Müzede, İlhanlı dönemine ait 6 adet mumya bulunmaktadır ve bu özelliği ile birçok turisti kendisine çekmektedir.
İlk olarak Sultan II. Bayezid Külliyesi'nin bir parçası olan müzede az sayıda arkeolojik eser ve İslami Döneme tarihlenen mumyalardan oluşan bir müze deposu kurulmuştur.
1958 yılına kadar fahri memurlukla idare edilen müze 1958 Haziran ayından itibaren Müze Müdürlüğüne dönüştürülmüştür. Artan ihtiyaçlar neticesinde 1962 yılında Gökmedrese Camii'ne taşınmıştır.
22 Mart 1977 yılında bugünkü modern binasına taşınmış 14 Haziran 1980 tarihinde ziyarete açılmıştır. Müzede 13 ayrı medeniyete ait arkeolojik, etnografik eserler; sikkeler, mühürler, el yazması eserler ve mumyaların da aralarında bulunduğu yaklaşık 24.000 sergilenmektedir.
3 katlı olarak yapılan müzenin bodrum katında depolar, laboratuar, fotoğrafhane ve diğer hizmet birimleri, alt katında sikke ve arkeolojik eserler salonu ile dinlenme salonları, üst katta ise Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ait eserlerin teşhir edildiği etnografik ve mumyalar salonu, kaybolmak üzere olan el sanatları reyonları bulunmaktadır. Bahçede ise; lahitler, sütunlar, islami dönem kitabe ve sandukalar teşhir edilmektedir. Ayrıca, bahçe içerisinde Selçuklu Sultanı I. Mesud'a ait türbe ve Osmanlı Dönemi Narlıbahçe Çeşmesi de yer almaktadır
Bu blogda yer alan bütün fotoğraflar, videolar ve diğer tüm materyaller; CC BY-NC-ND 2.0
Lisansı çerçevesinde kaynak gösterilerek ve ticari bir amaç güdülmeden, materyallerde herhangi bir
değişiklik yapılmadan kullanılmaktadır.
Blogdaki yazıları, fotoğrafları ve diğer materyalleri dilediğiniz gibi, hiçbir izne gerek duymadan
kullanabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder