3 Aralık 2014 Çarşamba

Dim Mağarası

Dim Mağarası, Akdeniz ili Alanya ilçesi sınırları içinde yer alan bir mağaradır. Mağara 410 metre uzunluktadır.

Dim ağarası, bilinen, gezilen ve ziyaret edilen mağaralarımız içinde en büyük ikinci mağaramızdır. Deniz seviyesinden yaklaşık olarak 240 metre yüksekliktedir. Alanya'ya 12 kilometre mesafededir. Mağara yolua sfaltlanmış olup mağaraya ulaşım açısından bir sıkıntı yaşanmamaktadır.

Dim Mağarası 1999 yılında turizme açılmıştır. Mağaranın batıya açılan kapısı Koruma Kurulu kararı ile ziyarete kapalıdır. Bu nedenle Dim Vadisi'ne bakan doğu kenarından yeni bir giriş açılmıştır. Mağaraya gelmeden önce, Dim Vadisi'nin eşsiz güzelliği karşılar sizi. Bu eşsiz güzelliği seyrede seyrede Dim Mağarası'na ulaşırsınız.

Dim Mağarası 1986 yılında Dr. Nuri Güldalı ve arkadaşları tarafından keşfedilmiştir. Uzun yıllar süren incelemeler ve çalışmaların ardından Dim Mağarası, 1999 yılında Kültür Bakanlığı tarafından hizmete açılmıştır.

Mağaraya şehir merkezinden 6 kilometre doğu istikametinde ilerkledikten sonra Dim Köprüsü'nden hemen sonra sola dönülerek 12 kilometrelik bir yolculuğun sonunda varılır. Özel arabası olmayanlar için her saat başı minibüs seferi bulunmaktadır.

Antalya yöresinin kireçli ve kalkerli yapısı, Dim Mağarası'nın oluşmasının en önemli nedeni. Bu doğal oluşum yağmur suları ile buluşunca bu eşsiz güzellik meydana gelmiştir. Dim Mağarası yaz aylarında oldukça serin bir hal almaktadır. Kış ve ilkbahar aylarında damlar. Bu damlamalar, sarkıtları, dikitleri ve sütunları oluşturur.


Mağaranın ellea çılmış olan girişinden girdikten sonra girişe göre hemen sağ tarafta yer alan bölme gezilir. Bu bölümde, traverten oluşumlarını izleyebilirsiniz. Burası, mağaranın batıya bakan asıl girişinino lduğu kısımdır da. Bu bölüm gezildikten sonra 350 metre uzunluğunda ve yer yer inişli - çıkışlı; bazı bölümlerde 15 metreye varan yüksekliği ile mağaranın diğer bölümü gezilmeye başlanır. Bu bölümlerde birçok doğal oluşum ziyaretçilerini büyülemektedir.

Mağara içinde, doğal şekillerinden ötürü Niagara Semti, Avizeler Semti, Göl Mevkii gibi adlarla adlandırılan bölümleri merakla izleyeceksiniz.

Photo by Yılmaz Güner

Photo by Yılmaz Güner

Photo by Yılmaz Güner

Photo by www.tatjana.ingold.ch

Photo by www.tatjana.ingold.ch

Photo by www.tatjana.ingold.ch

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 - 2018 Nerede Ne Gezilir | Tasarım : By Blogger Templates
En Üste Çıkın