31 Ocak 2016 Pazar

Karacaşehir Köyü Camii

Karacaşehir Köyü Camii, Eskişehir ilinin Odunpazarı ilçesinde, Karacaşehir Mahallesinde yer almaktadır. Orta Asya'dan Anadolu'ya gelen Türk beyliklerinin bir kolu olan Kayı boyu, Ertuğrul Gazi önderliğinde Eskişehir dolaylarına gelir. Ertuğrul Gazi, Karacaşehir Köyü'nün yakınlarında yer alan Karacahisar Kalesi'ni fetheder. Bunun üzerine, Anadolu Selçuklu hükümdarı, bu bölgeyi 1289 yılında Osman Bey'e verir. Karacahisar Kalesi, Osmanlıların Anadolu'daki ilk fethidir. 1299 yılında Osmanlı Devleti kurulunca Karacaşehir Köyü Camii'nde Dursun Fakih Hazretleri tarafından Osman Bey adına bir hutbe okunur. Bu hutbe ile Osmanlı Devleti'nin kuruluşu ilan edilir.

Bu konuda ihtilaf vardır. Kimi tarihçiler, bugünkü caminin eski bir kilise olduğunu, fetihten sonra camiye çevrildiğini ve ilk hutbenin burada okunduğunu savunur. Kimi tarihçiler de Karacahisar Kalesi'nin yakınlarında bir kilisenin camiye çevrilmiş olduğunu ve ilk hutbenin orada okunduğunu savunur. 

İstanbul'un Fethi'nden sonra Karacahisar Kalesi öneminin yitirmiş, köy bugünkü yerine taşınmış; köydeki şu anki cami inşa edilmiştir. Bir dönem terk edilen köy II. Abdülhamit tarafından yeniden kurulmuştur. Kurtuluş Savaşı yıllarında büyük zarar gören cami Cumhuriyetin ilanından sonra onarım görmüştür.

© www.eskisehirmuftulugu.gov.tr

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 - 2018 Nerede Ne Gezilir | Tasarım : By Blogger Templates
En Üste Çıkın