15 Ocak 2016 Cuma

Kırmızı Kilise (Garmravank Kilisesi)

Kırmızı Kilise (Garmravank Kilisesi), Van ilinin Gevaş ilçesinin Göründü Köyü yakınlarında yer almaktadır. Kilise, Van Gölü'ne hakim bir konumda, yerleşim birimlerinden uzak bir noktada yer almaktadır. Karmravank (Kırmızı Manastır) Kilisesi I. Kral Gagik (908 - 943) tarafından yaptırılmış; 10. yüzyılda yıkılmıştır.

Manastır, Karmrakvank, Kamrakvank ya da Karmravank olarak da bilinir. En yakınında yer alan Göründü Köyüne atıfta bulunularak Göründü Kilisesi, kırmızı tuğlalı kubbesinden dolayı Kırmızı Kilise olarak da adlandırılır.

Manastırın tarihi hakkında pek az bilgiye sahibiz. 19. yüzyılın sonları geldiğinde Karmrakvank, Akdamar Katolikosluğu'na ait bölgedeki az sayıda mülkten birisiydi. 1895 yılında büyük hasar görmüştür.

Manastır,  Van Gölü kenarlarından başlayan küçük bir vadinin en sonunda yer alır. Manastır, iki küçük kilise ve bu kiliseleri çevreleyen bir duvardan oluşmaktadır. Surp Astvadzadzin adı ile anılan ana kilise uzun bir bina üzerinde bir kubbeden oluşur. Görece kuzeyde kalan kilisenin kimin adına inşa edildiği bilinmemektedir. Her iki kilise de düzensiz bir şekilde yerleştirilmiş şist (kayaç) taşlarından inşa edilmiştir.


Fotoğraf: Jelle Verheij

2 yorum:

Copyright © 2014 - 2018 Nerede Ne Gezilir | Tasarım : By Blogger Templates
En Üste Çıkın