27 Ocak 2016 Çarşamba

Kubilay Anıtı

Kubilay Anıtı, İzmir ilinin Menemen ilçesinde yer almaktadır. Anıt, Menemen olaylarında şehit düşen Yedek Subay Öğretmen Mehmet Fethi Kubilay; onun şehit edilmesine engel olmaya çalışan bekçiler Hasan ve Şevki anısına 1932 yılında dikilmiştir.

Menemen olayları kısaca şöyle gelişmiştir: Şeyh Esat'ın Manisa'da görevlendirdiği  Laz İbrahim tarafından yönlendirilen bir grup kişi 23 Aralık 1930 tarihinde bir isyan çıkarır. Elebaşı olan Giritli Derviş Mehmet "mehdiliğini" ilan ederek herkesin kendisine tabi olmasını ister. Gelişen olayları engellemek amacı ile bölgedeki askeri birlikten Asteğmen Kubilay ve bir manga asker gönderilir. Asteğmen Kubilay, konuşarak olayların büyümesini engellemek ister ancak kalabalık içinden açılan bir ateş ile yaralanır. Bunun üzerine taraflar arasında çatışma çıkar. Bu sırada Derviş Mehmet Kubilay Asteğmen'in kafasını keser. Bu olaya engel olmak isteyen Bekçi Hasan ve Bekçi Şevki de şehit edilir.

Olayın büyümemesi için askeri birlikten gönderilen askerler olayları yatıştırır, isyanı çıkaranlar yakalanır. Olayları çıkartmakta parmağı olan 37 kişi idam edilir. Çeşitli kişiler de çeşitli cezalar alır.

Mustafa Kemal Atatürk'ün konuyu duyduğunda, olayın harareti ile "Menemen'i haritadan silin!" emri verdiği ancak bir zaman sonra "Böyle emir verirsem hemen uygulamayın, bir süre bekleyip tekrar sorun." dediği kayıtlara geçmiştir.

Fotoğraf: nartan16

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 - 2018 Nerede Ne Gezilir | Tasarım : By Blogger Templates
En Üste Çıkın