30 Kasım 2014 Pazar

Kırkdamaltı Kilisesi

Kırkdamaltı Kilisesi, Aksaray ili Güzelyurt ilçesi sınırları içinde yer alır. Kırkdamaltı Kilisesi, Saint Georges Kilisesi olarak da bilinir. Kilise 1283 - 1295 yılları arasında kayalara oyulmuştur. Kırkdamaltı Kilisesi, Ihlara Vadisi bölgesindeki en büyük kiliselerden birisidir.

Düzensiz altıgen planlı kilise düz tavanlıdır, orijinal giriş kuzey duvardadır. Kilisenin nişlerinde mezarlar görülür. Kuzey batıdaki niş üzerindeki yer alan Martır Georgios ile birlikte tasvir edilmiş banileri gösteren freskonun kitabesine göre kilise "Amirarzes" Basilieios'un eşi Tamar Hanım tarafından 2. Sultan Mesut ve İmparator 2. Andronikos'un hüküm sürdükleri dönemde 1283 ve 1295 yılları arasında dekore edilmiştir.

Kilisedeki tasvirler şöyledir: Desis sahnesi, Piskopos Athenogenes, Blasios, Nikolaos ve Diakon Stephanos, zafer kemeri  içinde Kosmas, Damianos, Thalelaios, ve Rafel, Geogios, Sergios, Bakhos, Leontios, Metamorp, Hosis, Çarmıhta İsa, İsa'nın göğe çıkışı, Georgios, Baniler ve Georgios, Koimesis, doğum, Marina Belzebuth, Georgios ve Demetrios.

Photo by Alexander Naumov
Photo by İsmail AKPINAR

Photo by Luna, Mario

Photo by Photo Explorer

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 - 2018 Nerede Ne Gezilir | Tasarım : By Blogger Templates
En Üste Çıkın