3 Aralık 2014 Çarşamba

Köprülü Kanyon

Köprülü Kanyon, Isparta'nın Sütçüler ilçesinden başlayarak Antalya'da Akdeniz'e dökülen Köprüçay'ın bir vadisidir. Bölge, özellikle rafting merkezi olarak kullanılmaktadır ve bu yönüyle oldukça önemli bir merkezdir.Bölgede, iki adet tarihi köprü bulunmaktadır ve kanyon ismini bu köprülerden almaktadır. Kanyon yaklaşık 14 kilometre boyunca uzanmaktadır. Akarsu çevresi ise 1973 yılında Köprülü Kanyon Milli Parkı olarak ilan edilmiştir.

Köprülü Kanyon Milli Parkı 1973 yılında ilan edilmiştir. Milli Park, 36.614 hektar alan kaplamaktadır. Antalya ilinin Manavgat ilçesi sınırları içinde yer almaktadır. Milli Park'a, Antalya - Manavgat yolunun 49. kilometresinden ayrılan bir yol ile ulaşılır. Bu yol, Taşağıl'dan geçerek Beşkonak'a ulaşır.

Milli Park'ın oluşmasını sağlayan, Köprü Irmağı'dır. Köprü Irmağı, rafting sporu için ideal bir ortam oluşturmaktadır. Ayrıca nehir kenarları da günübirlik ziyaretler ve kamp için uygun koşulları sağlamaktadır. Bölgenin kil, kumtaşı ve kalker kayaçlardan meydana gelen jeolojik yapısı karstik yer şekillerinin oluşmasına da olanak sağlamıştır.

Milli Park'ın ana kaynağını oluşturan Köprü Irmağı'nın Bolasan ile Beşkonak arasında meydana getirdiği vadinin uzunluğu 14 kilometreyi bulmaktadır. Vadinin bazı bölümlerinde derinliği 100 metreyi geçmektedir.

Milli Park ve çevresi Akdeniz bitki örtüsü maki topluluğundan oluşmaktadır. Bölgede ayrıca servi, sedir, çam gibi ağaçlarla da karşılaşılmaktadır. Akdeniz servisi, Milli Park'ın en önemli bitki örtüsü türlerindendir.

Milli Park'taki yaban hayatı listesi kaçak avcılar nedeni ile oldukça azalmıştır. Milli Park'ta rastlanılan hayvan türleri arasında geyikler, dağ keçileri, ayılar, tilkiler, kurtlar, sansarlar ve porsuklar gösterilebilir. Köprü Irmağı'nda ise en önemli balık türü alabalıktır.

Milli Park, doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi güzelliklere de ev sahipliği yapmaktadır. M.Ö. 5. yüzyılda kurulmuş olan antik Selge kenti, Milli Park çevresinde yer almaktadır. Selge tiyatrosu, agorası, Zeus ve Artemis tapınakları, Selge sarnıçları, su kemeri, Oluk ve Büğrüm köprüleri ile Selge'yi Pamphylia şehrine bağlayan taş yolu, Milli Park içinde görülebilecek tarihi güzelliklerdendir.

Milli Park içinde ziyaretçilerin yeme - içme ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri tesisler hizmet vermektedir. Milli Park sınırları içinde konaklama imkanı yoktur. Konaklamak isteyenlerin kamp yapma imkanları bulunmaktadır. Konaklama için Beşkonak ve Karabük köyülerinde yer alan bugalov tipi evler bir alternatif ise de yetersiz kalmaktadır. Bölgede konaklamak isteyenler genellikle Belek, Manavgat, Side gibi çevre ilçelerde bu ihtiyaçlarını giderebilmektedir.

Photo by Ali Çubukçu
Photo by SERİN

Photo by zaferkck

Photo by Alexander AA

Photo by maschuehle

Photo by maschuehle

Photo by Caner Cangul

Photo by Alexander Naumov

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 - 2018 Nerede Ne Gezilir | Tasarım : By Blogger Templates
En Üste Çıkın