25 Ocak 2016 Pazartesi

Mihrimah Sultan Camii (İskele Camii)

Mihrimah Sultan Camii (İskele Camii), İstanbul ilinin Üsküdar ilçesinde yer almaktadır. Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan tarafından 1548 yılında yaptırılmıştır. Mimarı Mimar Sinan'dır. Külliye cami, medrese, türbe, sıbyan mektebi, han, imaret ve tabhaneden oluşmakta idi. Anca bu yapıların bir kısmı günümüze ulaşamamıştır.

Caminin inşası sırasında farklı bir inşaat tekniği uygulanmıştır. Ana kubbe üç tarafta yarım kubbe ile desteklenmekte iken caminin ana giriş kapısı üzerinde yarım kubbe yoktur. Camiye girilir girilmez ana kubbe altına giriş yapılır.

Caminin arkasında külliyenin medresesi yer alır ancak medrese zaman içerisinde orijinalliğini yitirmiştir. Günümüzde sağlık merkezi olarak kullanılmaktadır. Medrese ile cami arasında biri Mihrimah Sultan'ın iki oğluna diğeri Sadrazam İbrahim Ethem Paşa'ya ait iki türbe bulunmaktadır. Sıbyan mektebi caminin güneydoğusunda yer alır.

Nisan ve Mayıs aylarında Fatih ilçesinde yüksek bir noktadan Üsküdar'daki Mihrimah Sultan Camii'ne doğru bakıldığında; sabah gündoğumunda Üsküdar'daki Mihrimah Sultan Camii''nin iki minaresi arasından güneşin doğuşu ve akşam gün batımında ise (Hicrî takvime göre her ayın 14'ünde) ayın doğuşu izlenebilmektedir. Aynı bölgelerden Edirnekapı tarafına doğru bakılırsa; Edirnekapı'daki Mihrimah Sultan Camii'nde, sabah ayın akşam da güneşin batışı izlenebilmektedir.

Fotoğraf: Vural Atılgan

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 - 2018 Nerede Ne Gezilir | Tasarım : By Blogger Templates
En Üste Çıkın