3 Aralık 2014 Çarşamba

Anıtkabir

Anıtkabir, Mustafa Kemal Atatürk'ün Ankara Anıttepe'de bulunan anıt mezarıdır. Anıtkabir, 1953 yılında tamamlanmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve Kurtuluş Savaşı'nın önderi Mustafa Kemal ATATÜRK, 1881 yılında doğmuş ve 10 Kasım 1938 yılında vefat etmiştir.

Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarı, daha önceki tarihlerde bir gözlem evi bulunması nedeniyle Rasattepe adı ile anılan bir mevkiye yapılmıştır.  Bu tepede, M.Ö. 12. yüzyıl Frig uygarlığına ait tümülüsler yer almakta idi. Anıt mezarın yapılmasından hemen önce bu tepelerde kazılar yapılmış, kazılarda ortaya çıkan buluntular Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ne götürülmüştür. Bu eserler halen Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenmektedir.

Anıtkabir'in inşası 9 Ekim 1944 tarihinde başladı. Anıtkabir, 4 aşamalı bir süreç halinde, 9 yılda tamamlanmıştır. İlk aşamada toprak seviyesi ve aslanlı yolun istinat duvarının yapılmasını kapsayan inşaatlar tamamlanmıştır. Bu süreç 1945 yılına kadar sürmüştür. Mozole ve tören meydanını çevreleyen yardımcı binaların yapımı 5 yıl sürmüş ve inşaat8 Ağustos 1950 yılında tamamlanmıştır. 1947 yılının sonuna kadar mozolenin temel kazısı tamamlanmıştır. Üçüncü kısım inşaat 1 yıl kadar sürmüştür. Bu süreçte anıta çıkan yollar, aslanlı yol, tören meydanı gibi işler tamamlanmıştı. 4. kısım inşaat 1950 - 1953 yılları arasını kapsamıştı. Bu süreç de tamamlanır tamamlanmaz anıtın inşaatı 1 Eylül 1953 tarihi itibariyle bitmiş oluyordu.


Photo by arif solak
Photo by mustafa taşkın

Photo by Cemil özkan

Photo by Mustafa K

Photo by Orhan DURGUT

Photo by mustafa taşkın



0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 - 2018 Nerede Ne Gezilir | Tasarım : By Blogger Templates
En Üste Çıkın