3 Aralık 2014 Çarşamba

Beypazarı

Beypazarı Ankara'ya bağlı bir ilçedir. İsmini yöredeki sipahi yoğunluğuna istinaden Beğ Pazarı olarak almıştır. Bembeyaz evleri ile görülmeye değer bir ilçedir.

Beypazarı ilçesi ile ilgili ilk bilgiler Hititlerden kalmaktadır. M.Ö. 8. yüzyılda Hititler yıkılında Frigyalıların hakimiyetine girmiştir. Beypazarı, Avrupa ile Asya arasında stratejik açıdan önemli bir konumda bulunduğu için değişik dönemlerde Lidyalılar, Persler, Galatlar, Bergamalılar, Makedonyalılar ve Romalılar tarafından yönetilmiştir. Uzun yıllar Roma İmparatorluğu'nun elinde bulunan Beypazarı, 395 yılında Roma'nın ikiye bölünmesi sonucu Doğa Roma İmparatorluğu hakimiyetine girmiştir. 694 yılında İslam orduları komutanı Halife Harun Reşid'in fethi ile Müslüman toprakları arasına dahil olmuştur. 1071 tarihine kadar sürekli Bizans ile Müslümanlar arasında el değiştirmiştir. 1073 yılında Ankara'nın Selçuklular tarafından fethinden sonra bir daha asla Müslüman hakimiyetinden çıkmamıştır. Ankara ve çevresi 1354 yılında Osmanlı Devleti'nin toprakları arasına dahil olmuştur. Beypazarı, Osmanlı döneminin en güzel eserlerini barındırmaktadır.

Beypazarı'nın en önemli noktalarından birisi Hıdırlık Tepesi'dir. Bu tepeden bütün Beypazarı ilçesini izleme imkanına sahip olabilirsiniz. İmaret Meydanı'nda el sanatlarına yönelik birçok hediyelik eşyayı bulabilirsiniz. Beypazarı'nda ziyaret edebileceğiniz yerler arasında Suluhan Kervansarayı, Beypazarı Tarihi ve Kültür Müzesi, Halk Evi, Abbaslar Konağı, Cahide Gürsoy Müze Evi, Beypazarı Kent Tarihi Müzesi yer almaktadır.

Photo by Ali KÖSE
Photo by Nurettin Peşkircioğlu


Photo by Mustafa K

Photo by Nurettin Peşkircioğlu

Photo by Mujgan

Photo by Ali KÖSE

Photo by mustafa taşkın





0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 - 2018 Nerede Ne Gezilir | Tasarım : By Blogger Templates
En Üste Çıkın