3 Aralık 2014 Çarşamba

Bademağacı Höyüğü

Bademağacı Höyüğü, Antalya ili Döşemealtı ilçesi sınırları içinde yer alan arkeolojik bir yerleşmedir. Eski adı Kızılkaya'dır. Yerleşim alanı 120 x 210 metredir. Höyük 7 metre yüksekliğindedir. Höyüğün tarihi günümüzden 10.000 yıl öncesine kadar gitmektedir. Buluntular, ilk yerleşimlerin Erken Neolitik Çağ'da (M.Ö. 9.100) olduğunu ortaya sermektedir. Daha sonra Neolitik yerleşimler ve İlk Tunç Çağı yerleşimleri başlamıştır.

Bademağacı Höyüğü, Antalya ilinin Bademağacı Köyü'nün 2 kilometre kadar kuzeyinde yer alır. Antalya iline 50, Bucak ilçesine 20 kilometre uzaklıktadır. Kızılkaya Höyüğü olarak da bilinen Bademağacı Höyüğü, Çubuk Beli'nin 5 kilometre kuzeyindedir. Höyük, etrafı dağlarla çevrili bir ovada yer alır.

Höyüğün uzunluğu 210 metre, genişliği 120 metredir, yüksekliği 9 metredir.

Höyükteki kazılar ilk olarak 1958 yılında D. French tarafından başlamıştır. J. Mellaart tarafından Kızılkaya Höyüğü olarak adlandırılmıştır. R. Duru'nun araştırmaları sonucu höyüğün Bademağacı Höyüğü olduğu anlaşılmıştır. 1993 yılında başlayan kazılar 2010 yılında bitirilmiştir.

Bademağacı'nda ele geçen çanak çömlekler göz önüne alındığında höyüğün en yeni tabakasının Orta Tunç Çağı'na tarihlenebileceğini göstermektedir. Bu tabakanın hemen atında İlk Tunç Çağı'na tarihlenebilecek 5 yapı katı tespit edilmiştir. Höyüğün orta tabakalarında Son Neolitik ya da İlk Kalkolitik Çağ'a ait bir tabaka tespit edilmiştir.  Hörüğün en erken yerleşim tabakası ise İlk Neolitik Çağ'a tarihlenmektedir. Yapılan kazılar sonucunda höyükteki ilk yerleşimlerin Erken Neolitik Dönemdei M.Ö. 7.100 yılı civarında olduğu sonucunu ortaya koymuştur. Bu ilk yerleşim döneminin M.Ö. 6.000 yılı civarında sona erdiği düşünülmektedir. Höyüğün ikinci ve son yerleşmeleri İlk Tunç Çağı II'ye aittir. Höyükte İlk Tunç Çağı III ve Orta Tunç Çağı'na ait buluntular ele geçirilmiş olsa da bu döneme tarihlenebilecek mimari kalıntılar neredeyse hiç yoktur. Höyüğün zirvesinde ise Erken Hıristiyanlık dönemine tarihlenen küçük bir kilise yer almaktadır.

© http://www.une.edu.au/

© http://www.une.edu.au/

© http://www.une.edu.au/

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 - 2018 Nerede Ne Gezilir | Tasarım : By Blogger Templates
En Üste Çıkın