3 Aralık 2014 Çarşamba

Kral Midas Tümülüsü (Gordion Büyük Tümülüs)

Kral Midas Tümülüsü, Ankara'nın Polatlı ilçesinde yer almaktadır. Tümülüs 53 metre yükseklikte ve 300 metre çapındadır. Tümülüs, M.Ö. 725 yılına tarihlenmektedir. Tümülüsün içindeki mezar odasında, Kral Midas'ın mezarının olduğu kabul edilmektedir.

Frigler, krallarını Msır piramitlerini andıran tümülüslere gömmektedir. O günkü kralları olan Kral Midas için de bu gelenek sürer. Anıtın o günkü yüksekliği 60 metre, çapı 300 metredir. Gordion'da 80 - 90 arası tümülüs yer almaktadır. Bunların büyük çoğunluğunda henüz kazı yapılmamıştır.

Gordion'da kazı yapan Prof. Dr. Rodney S. YOUNG başkanlığındaki kazı ekibi, 300 metre çapındaki tümülüsün ardıç tomruklardan oluşan mezar odasına ulaşır. Mezar 5.25*6.75 metre ebatında 3.25 metre yüksekliğinde 4 tarafı kapalı ahşap yapıdadır.

Kazı tamamlandığında mezar odasında 169 adet tunç ve bakır kap 15 adet çeşitli elbiselerde kullanılan 175 adet fibula (bir çeşit çengelli iğne) ve karyola üzerinde yatan kral ile karşılaşılır. Midas'ın ayağında işlemeli çizme veya potinleri 6 adet fibula ile tutturulmuş 2 kat giysisi vardır. İncelemelere sonuçlarına göre Kral Midas'ın 60 yaş civarında öldüğü tahmin edilmektedir. Kralın boyunun 159 cm uzunluğunda olduğu da görülmüştür. Kralın üstü 21 kat kumaşla örtülmüştür.

Bu tümülüs ile birbirine yakın konumda iki adet daha tümülüs incelenmiş ve bu tümülüslerin de Kral Midas ile akraba olabilecek kişilere ait anıt mezarlar olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Kral Midas ve diğer tümülüslerde ele geçen buluntular sonucunda Friglerin krallarını öteki dünyaya tunç ve bakır kaplar içinde yiyecek ve içeceklerle uğurladığını anlıyoruz.

Photo by teknikerozcan

Photo by Thysen Jean

Photo by teknikerozcan

Photo by serdar uyar

Photo by serdar uyar



0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 - 2018 Nerede Ne Gezilir | Tasarım : By Blogger Templates
En Üste Çıkın