Patara, Antalya ili Kaş ilçesi Kalkan Beldesi yakınlarında yer alan bir antik kenttir. Bir Likya şehridir ve Likya başkentliği yapmıştır. M.Ö. 8. yüzyılda var olduğu yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Patara, Likya birliğinin üç oy hakkına sahip altı kentinden birisidir. Noel Baba olarak da bilinin Aziz Nikolas'ın Pataralı olduğu söylenmektedir.
Antik kent, Hititçe Patar, Likya dilinde Pttara olarak bilinirdi. M.Ö. 8. yüzyıla kadar var olduğu bilinen şehri Büyük İskender tarafından kuşatıldığı bilinmektedir. Patara, Roma döneminde de çok önemli bir kent olmuştur. Patara Limanı, bölgedeki en önemli limanlardan birisi olarak hizmet vermiştir. Bu öneminden dolayı, Doğu Akdeniz'de bulunan 3 hububat deposundan (Granarium) birisi Patara'da bulunmaktaydı. Patara, Bizans döneminde de bu önemini korumuştur.
Döneminin en önemli limanlarından birisi olan Patara Limanı'nın 400 metre genişliğinde ve 1600 metre derinliğinde olduğu söylenir. Bu limanın derelerden gelen alüvyonlar ve kumlar nedeni ile yavaş yavaş dolmaya başlaması, bölgeye gelen teknelerin limana yanaşmasını zorlaştırmaya başlamıştır. Rüzgar ve dalgaların da getirdiği kumlarla dolmaya başlayan liman, etkisini kaybetmeye başlar. Bunun bir sonucu olarak Patara önemini kaybetmeye başlar. Bu kumların daha geniş bir zaman içinde bütün kenti örttüğünü görebiliyoruz. Kentin büyük bir bölümü o günlerden beri dolagelen kumların altında varlığını sürdürmektedir. Günümüz araştırmacılar, kazıları sonucunda bu kumları yavaş yavaş kaldırmaya başlamışlardır.
Antik kentin en önemli kalıntılarından birisi Metius Modestus anısına dikilmiş olan Roma Zafer Takı'dır (Metius Modestus Zafer Takı). Tak, M.S. 1. yüzyıla tarihlenmektedir. Kalıntılar arasında bir Bizans bazilikası, kutsal alanlar, tiyatro, sanıç, anıt mezarlar görülebilir. Ayrıca, halen varlığını sürdüren tarihi eserler arasında ayakta kalan en eski demoktarik meclis binası da Patara'dadır.
Bu blogda yer alan bütün fotoğraflar, videolar ve diğer tüm materyaller; CC BY-NC-ND 2.0
Lisansı çerçevesinde kaynak gösterilerek ve ticari bir amaç güdülmeden, materyallerde herhangi bir
değişiklik yapılmadan kullanılmaktadır.
Blogdaki yazıları, fotoğrafları ve diğer materyalleri dilediğiniz gibi, hiçbir izne gerek duymadan
kullanabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder