3 Aralık 2014 Çarşamba

Uçansu Şelalesi

Uçansu Şelalesi, Antalya ili Serik ilçesi sınırları içinde yer alır. Şelale çevresi park olarak hizmet vermektedir.

Uçansu Şelalesi, Antalya ilinin Serik ilçesinin Gebiz Beldesine bağlı Akçapınar Köyü (Mahallesi) sınırları içinde yer alır. Havutlu ve Bal derelerinin birleşmesi sonucunda meydana gelen Uçandere, Uçansu Şelalesini meydana getirmiştir. Uçansu Şelalesi, Antalya'ya 57 kilometre, Serik'e 54 kilometre uzaklıktadır. Deniz seviyesinden yüksekliği 400 metredir. Yukarı Uçansu Şelalesi 70 metre, Aşağı Uçansu Şelalesi 52 metre yükseklikten dökülmektedir. Şelaleye Gebiz Beldesi üzerinden erişilen yol, bahar aylarında bölüm bölüm su taşkınına maruz kaldığı için şelaleye gitmeden önce yol hakkında bilgi alınması gerekmektedir.

Yukarı Uçansu Şelalesi döküldüğü alanda bir dev akazanı oluşturmuştur. Şelalenin suları tepeden dökülmeye başladığı anda 2,5 metrelik bir genişlikte iken, şelalenin suları dev kazanına eriştiği yerde 20 metrelik bir genişliğe erişmektedir. Bu hali ile şelale, sanki bir üççgeni andırmaktadır. Dökülme yüzeyinin kireçtaşından oluşması, şelale yüzeyinde sarkıtlar oluşmasına yol açmıştır. Yukarı Uçansu Şelalesi'nden sonra yoluna devam eden Uçandere, 800 metre daha yol aldıktan sonra Aşağı Uçansu Şelalesi'ni oluşturmaktadır. Aşağı Uçansu Şelalesi'nin döküldüğü yerde de bir dev kazanı oluşmuştur.

Her iki şelalenin de suları yaz aylarında azalır, kış ve ilkbahar aylarında çoğalır. Eğer yolunuz bu şelalelere düşerse, şelaleye yakın bir konumda yer alan Pednelissos Anti Kenti'ni ziyaret etmeyi unutmayın.

Photo by zafer kck

Photo by Antalyalı

Photo by Remzi AYDIN

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 - 2018 Nerede Ne Gezilir | Tasarım : By Blogger Templates
En Üste Çıkın