Uçarsu Şelalesi, Yeşil Göl'ün 250 metre kadar güneybattısında yer almaktadır. Yeşil Göl'ün kenarından giden patika takip edilirse, 5 dakikalık bir yürüyüş sonunda Uçarsu Şelalesi'ne varılır. Bu noktaya erişildiğinde şelale net olarak görünmemektedir. Şelaleyi daha net görebilmek için 100 metre aşağıya inmek gerekir.
Yumru Dağı eteklerinde yer alan Gömbe Yaylası'na, Kaş'tan başlayıp Elmalı'ya doğru giden yol 70 kilometre takip edilerek ulaşılır. Gömbe'nin rakımı 1.980 metredir. Elmalı'ya 30, Kalkan'a 40 kilometre mesafededir.
Yeşil Göl'den batan sular bir pınar şeklinde açığa çıkarak Uçarsu Şelalesi'ni oluşturmaktadır. Şelalenin suları Gömbe tarafına doğru akarak Subaşı Deresini oluşturur ve Avlan Gölü'ne akar. Kış aylarında bölgede yer alan göllerin donması nedeniyle şelaleyi besleyen su kaynakları donar ve şelale akmaz olur. Yaz aylarına doğru çözünen buzlar şelalenin tekrar çağlaması için uygun ortamı oluşturur.
Bölgede yaşayan Aleviler, Akdağ'ı ve Uçarsu Şelalesi'ni kutsal kabul ederler. Tekke Köyü ve civarında yaşayan Aleviler her yıl 6 - 9 haziran tarihleri arasında Abdal Musa'yı anma şenlikleri düzenlerler. Abdal Musa, Kaygusuz Abdal'ın hocasıdır. Abdal Musa'nın dergahı, Tekke Köyünde yer almaktadır.
Gömbe, antik çağda Komba adı ile anılır. Bölgede Artemis adına tapınaklar yapılmış, Erken Hıristiyanlık döneminde bölgede Hıristiyan topluluklar yaşamış. Gömbe'de, bu dönemlere tarihlenen kilise kalıntıları ile karşılaşmak mümkün. Yaylanın Osmanlı döneminde hayvan panayırı olarak kullanıldığı da bilinmekte. Abdal Musa'nın bu topraklara gelmesi de bölgeyi daha önemli bir hale getirmiş.
Uçarsu Şelalesi, yaklaşık olarak 1.000 metrelik bir rakımda yer almaktadır. Şelalenin suları Hıdırellez ile birlikte Gömbe tarafına akarken, ekim ayından itibaren Fethiye tarafına akmaya başlar. Birçok yerel kaynakta Abdal Musa'nın bir kerameti olarak gösterilen bu olay bilimcilere göre şelale çevresindeki toprakların soğuk nedeni ile suya yön değiştirme özelliği vermesinin bir sonucudur.
Bu bölgedeki doğal güzellikleri görmek isteyenleri doğal bir sonucu olarak Gömbe'nin nüfusu yaz aylarının başlaması ile birlikte artmaya başlar. Çok fazla tanıtımı yapılmamış olsa da bölge her yıl binlerceturist tarafından ziyaret edilir. Kaş, Kalkan ve Fethiye'den gelen gruplar, Yeşil Göl ve Uçarsu Şelalesi'ni ziyaret ederler. Bölgeyi ziyaret edenlerin bu doğa harikasına kaçmalarının en önemli sebeplerinden birisi de denize yakın kısımlardaki yüksek nem nedeniyle insanların sıcaktan bunalmasıdır. Kavurucu sıcaklardan kaçan gezginler soluğu Gömbe'de almaktadır.
Gömbe'den başınızı az biraz yukarı kaldırırsanız, bütün haşmeti ile Akdağ'ı görürsünüz. Mayıs - eylül ayları arasında Gömbe'den yukarı baktığınızda bile Uçarsu Şelalesi'ni fark edebilirsiniz. Şelalenin 60 metrelik çağlaması, bölge halkı tarafından Uçarsu olarak adlandırılmış.
Şelaleye ulaşmak için Çukurbağ Köyü istikametine gitmek lazım. Şelaleyi gösteren yol tabelaları olmadığı için bölgeyi bilen rehberler yardımı ile gitmekte fayda var. Eğer yanınızda rehber yoksa, dere kenarındaki patikayı takip etmeniz yeterli olacaktır. Bu yolu 7 kilometre boyunca takip etmeniz gerekiyor. Bu yol araçların gitmesi için de uygun. Yine de bu yola girmeden önce aracınızın yolu kazasız bir şekilde atlatabileceğinden emin olun. Şelaleye 1,5 kilometre yaklaştığınızda artık yürümenizi gerektirecek bir yola eriştiğinizi fark edeceksiniz. Yola çıkmadan önce, yorulmayı göze almalısınız. Eğer şelaleye ulaşabildiyseniz, hemen yakınlarında yer alan Yeşil Göl'ü de ziyaret edebilirsiniz. Göl çevresi piknik ya da kamp yapmak için uygun. Huzurlu zamanlar geçirebileceğiniz bir yer.
Eğer yolunuz Gömbe'ye düşserse Gömbe kebabı ve Gömbe Ççöreği yemeden dönmeyin.
Photo by mustafa ugurlu |
Photo by Salih KAYGISIZ |
Photo by ersin sert |
Photo by Salih KAYGISIZ |
Photo by Salih KAYGISIZ |
--YOL TARİFİ--
0 yorum:
Yorum Gönder