23 Aralık 2015 Çarşamba

Aziz Mamas Mezarı Ve Kilisesi

Aziz Mamas'ın Mezarı ve Kilisesi, Aksaray il merkezine bağlı Gökçe Köyü (eski Mamasun) sınırları içinde yer almaktadır. Hıristiyan dünyası tarafından Aziz Mamas adı ile abilinen zata ait mezar günümüzde Şemmas Baba Türbesi adı ile bilinmektedir. Türbe, Hıristiyanlık dönemine ait kilisenin genişletilerek İslami biçime dönüştürülmesiyle bugünkü şeklini almıştır.

Aziz Mamas, 3. yüzyılda yaşamış Kapadokyalı bir azizdir. Rivayetlere göre, Roma İmparatorluğu döneminde 12 - 13 yaşlarında bir çocukken Hıristiyanlığı yaydığı gerekçesiyle zulme uğramış ve dağlara kaçmıştır. Roma İmparatoru Aurelianus'un emri üzerine yakalanmış ve Kayseri'de hapse attırılmıştır. Kilisedeki tasvirlerden, hapishanede geçirdiği işkenceler sonucu öldüğü tahmin edilmektedir. Manas, öldükten sonra Kayseriye gömülür. Roma'nın Hıristiyanlığı kabul etmesinin ardından azizlik mertebesine çıkan Mamas'ın kemiklerinin 5. ya da 6. yüzyıllarda Gökçe Köyü'ne (eski adı Mamasun) taşındığı tahmin edilmektedir. Kemiklerin bir kısmının İmparator I. Leon tarafından İstanbul'daki bir saraya taşındığı bilinmektedir. Aziz Mamas'ın sarayı, Beşiktaş yakınlarında yer almaktaydı ancak bu saraydan herhangi bir kalıntı günümüze ulaşamamıştır. Değişik zamanlarda yapılan işgaller ve yağmalamalar neticesinde, Aziz Mamas'a ait kemiklerin bir bölümü Avrupa'nın çeşitli ülkelerindeki kiliselere taşınmıştır. Bu kemikler günümüzde de sergilenmektedir.

Aziz Mamas Kilisesi, 1850'li yıllardan itibaren Müslümanlar tarafından da ibadet yeri ve tekke olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kilise halk arasında "Erenler Tekkesi" denilegelmiştir. Kilise, Erenler Tekkesi döneminde özellikle akıl hastalarıhastaların şifa bulmak için gelmeye başlar. Getirilen akıl hastaları burada bir odada demir halkaya bağlanıp bir gün süre ile tutulur. Daha sonra Şemmas Baba'nın (Aziz Mamas'ın) kemikleri ve tekke şeyhinin eli öptürüldükten sonra şifa buldukları düşünülerek gönderilirlerdi. Hem Hıristiyanlar hem de Müslümanlar tarafından kutsal kabul edilmesinde, azizin mezarını ziyaret edenlerin şifa bulduklarına inanılmasının payı büyüktür. Bu inanış aslında Aziz Mamas Kilisesi'nin Erenler Tekkesi'ne, Aziz Mamas'ın da Şemmas Baba'ya dönüşüm sürecinin başlangıcıdır. Aziz Mamas Kilisesi'nin Şemmas Baba Türbesi'ne dönüştürülmesiyle bugün kilise tam bir türbe görünümü almıştır.

Fotoğraf: www.haberkktc.com

1 yorum:

  1. Yazdığınız yazının kaynakçası bir yyazabilseniz o zaman çok daha değerlenecek bu yazı. Ayrıca , benim çekmiş olduğum bu fotoğrafın kaynağını KKTC Haber'in sahiplenmiş olması ayrıca çok ilginç. Türkiye'de hemen her yerde etik olmayan bilgi hırsızlığı eylemlerı artık aldı başanı gitti. Yazık !!!!!

    YanıtlaSil

Copyright © 2014 - 2018 Nerede Ne Gezilir | Tasarım : By Blogger Templates
En Üste Çıkın